7 თებერვალი, 2024
ეს თიხის ჭურჭელი კონუსური ძირითა და ვიწრო ყელით საუკუნეების მანძილზე წარმოადგენდა მეღვინეობის ქვაკუთხედს საქართველოში, რომელიც სათავეს ადრეულ ბრინჯაოს ხანაში იღებს.
ქვევრი მიწაშია ჩაფლული და მჭიდროდ დალუქული, რაც ქმნის შესანიშნავ გარემოს ღვინის დუღილისა და დაძველებისთვის. მეღვინეობის ეს უნიკალური მეთოდი თაობებს გადაეცემა და ქართული ღვინის წარმოების მხატვრულ და კულტურულ მნიშვნელობას ინარჩუნებს. 🥂
🎖️საქართველოს მთავრობამ მათ არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ძეგლის სტატუსი მიანიჭა. გარდა ამისა, ქვევრის ღვინის დაყენების ტრადიციულმა მეთოდმა დაიმკვიდრა პრესტიჟული ადგილი იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის წარმომადგენლობით სიაში, რაც კიდევ უფრო ამყარებს მის მნიშვნელობას მსოფლიო ასპარეზზე.
სწორედ ამიტომ, ქვევრს, ნატურალური ღვინის დასამზადებლად რჩეულ ჭურჭელს, შეუცვლელი სტატუსი აქვს მეღვინეობის სფეროში. 🍷